Waarom verbonden ademen

Een deel van de energie die jij voor jou lijf nodig hebt, haal je uit voeding. Het andere deel haal je uit je ademhaling. Er is zuurstof nodig voor alle cellen in jouw lichaam en als je niet adequaat ademt, kan jouw lichaam niet adequaat functioneren.

Je hebt je vast wel eens moeten inspannen en gemerkt dat je ademhaling dan veranderd. Of dit nu is tijdens het intensief sporten of nadat je de trap opgelopen bent. Je gaat hijgen en als de inspanning groot genoeg is gaat automatisch je mond open. Dat zie je ook terug in momenten dat je ergens helemaal in opgaat.

Als je goed opgelet dan kun je merken dat dan je ademhaling aaneengesloten wordt. De pauzes tussen de in-ademhaling en de uit-ademhaling verdwijnen. Het lichaam zorgt er op deze manier voor dat de ademhaling zo adequaat mogelijk verloopt en je meer zuurstof en energie binnenhaalt die je lichaam op dat moment nodig heeft voor de spieren die inspanning leveren. Tijdens pauzes is er namelijk geen opname van zuurstof of uitstroom van afvalgassen mogelijk. Dus een juiste ademhaling zorgt voor een toename van energie in jouw lijf.

Wat zou er gebeuren als je dezelfde adem/energie naar binnen haalt zonder dat de spieren dit nodig hebben? Dus op een moment waar je op de rug ligt of ontspannen op een stoel zit?

Dan kan je deze energie gebruiken om je lichaam te laten herstellen en je zelf herstellend vermogen benutten. De extra zuurstof en energie, zetten spanningen die in het lichaam zitten, in beweging. Zo kun je bij een verbonden ademhaling (de ademhaling zonder pauzes) merken dat er meer beweging van energie ontstaat in het lichaam wat zich kan uiten in tintelingen. Ook spierspanning verminderd na de ademsessie en je voelt je hierna dan ook erg ontspannen.